Zadania zawodowe:
|
- rozpoznawanie gatunków grzybów, roślin owocowych i ziół dziko rosnących;
- dokonywanie oceny środowiska (jego skażenia) pod kątem możliwości zbierania grzybów, owoców i ziół dziko rosnących;
- kontrolowanie dojrzałości zbiorczej surowca, takiego jak owocniki grzybów, kwiaty, płatki kwiatów, liście, korzenie (rozłogi), owoce (nasiona) itp.;
- przeprowadzanie zbioru grzybów, ziół (zbiór jednorazowy lub okresowy), owoców i innych roślin na plantacjach i dziko rosnących;
- przygotowywanie (dezynfekcja) pomieszczeń do suszenia grzybów, ziół
i owoców;
- suszenie grzybów, ziół i owoców oraz systematyczne kontrolowanie w czasie suszenia temperatury pomieszczenia i wilgotności surowca;
- przygotowywanie i pakowanie surowca do sprzedaży;
- prowadzenie notatek i kalkulacji dotyczących zbieranych grzybów, ziół
i owoców;
- przestrzeganie przepisów ochrony środowiska przyrodniczego i zaleceń przy zbiorze grzybów, ziół i owoców dziko rosnących.
|