Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik pszczelarz |
---|---|
Kod: | 314206 |
Synteza: | Planuje, organizuje, nadzoruje i prowadzi prace związane z hodowlą pszczół, produkcją wosku, miodu i innych produktów pszczelarskich; kontroluje obloty pszczół podczas całego sezonu i przegląda ule w pasiece pod względem stanu i siły roju. |
Zadania zawodowe: |
ocenianie środowiska przyrodniczego pod względem przydatności dla gospodarki pasiecznej; opracowywanie działań zmierzających do poprawienia bazy miododajnej przez sadzenie odpowiednich gatunków roślin; podejmowanie decyzji dotyczących optymalnej liczby rojów pszczelich na danym terenie, prowadzenia pasieki hodowlanej lub produkcyjnej, wyposażenia pasieki we właściwe ule, pomieszczenia pomocnicze i sprzęt; udzielanie porad dotyczących rozmnażania pszczół, prowadzenia selekcji i doboru hodowlanego; ocenianie stanu rodzin pszczelich po zakończonym sezonie miodobrania, przygotowywanie pszczół do zimowania i obserwowanie pasieki; dokonywanie obserwacji oblotów pszczół z poszczególnych uli i pasiek, okresowych przeglądów uli oraz podejmowanie decyzji co do ewentualnego podkarmiania, dokarmiania; wykorzystywanie pszczół do zapylania kwiatów roślin uprawnych, organizowanie wędrówek pasieki na pożytki pszczele; zapobieganie chorobom i zwalczanie szkodników pszczół; organizowanie i prowadzenie miodobrania, pozyskiwanie wosku, kitu, mleczka pszczelego, pyłku kwiatowego i innych produktów, przygotowywanie tych produktów do sprzedaży, dalszego przerobu lub przechowywania; nadzorowanie napraw lub budowy nowych uli, sprzętu pszczelarskiego oraz przygotowywanie sprzętu do użytkowania w następnym sezonie; prowadzenie dokumentacji i kalkulowanie kosztów prowadzenia pasieki. |
Dodatkowe zadania zawodowe: | uczestniczenie w badaniach naukowych prowadzonych przez inżynierów specjalistów w zakresie hodowli pszczół. |