Synteza:
|
Komponuje zapachy perfum, olejków, kosmetyków, środków czystości oraz preparatów zapachowych do aromatyzowania pomieszczeń, odzieży, mebli i tkanin; opracowuje receptury różnych produktów zapachowych; dobiera kompozycje zapachowe do określonych wyrobów; doradza klientom wybór określonych produktów zgodnie z ich preferencjami i oczekiwaniami.
|
Zadania zawodowe:
|
- tworzenie i uzupełnianie w laboratoriach chemicznych bazy zapachowej do produkcji perfum i innych substancji zapachowych;
- określanie składników naturalnych pochodzenia roślinnego (olejki eteryczne z ziół, kwiatów, drewna sandałowego, cedrowego) i zwierzęcego (ambra, piżmo, cybet i kastoreum) oraz syntetycznych;
- przypisywanie zapachów do określonych klas i w ramach jednej klasy;
- pozyskiwanie olejków eterycznych i absolutów (skoncentrowanych składników) różnymi metodami: wyciskania, destylacji i ekstrakcji;
- opracowywanie receptur różnych produktów zapachowych w zależności od ich przeznaczenia;
- opracowywanie kompozycji zapachowych przy tzw. „organach perfumiarskich”, dobór składników potrzebnych do utworzenia kompozycji, ich nut i akordów;
- łączenie różnych składników w harmonijną całość metodą prób i błędów;
- dokonywanie oceny jakości zapachu surowców (np. olejków eterycznych) i innych produktów przy użyciu metod analizy sensorycznej;
- poznawanie oczekiwań klientów w odniesieniu do produktów zapachowych oraz aromatyzowania dużych przestrzeni: marketów, hoteli, imprez, targów;
- opracowywanie nowych technologii generowania zapachów;
- dbałość o przestrzeganie norm dopuszczających zapachy w różnych produktach na rynek;
- współpraca z różnymi firmami lub z jedną, wybraną firmą (jako tzw. „nos” firmy);
- współpraca ze specjalistami ds. reklamy i marketingu, projektantami opakowań, flakonów, którzy określają odbiorców zapachu: ich płeć, wiek, osobowość itp.;
- uczestnictwo w badaniach nad rolą i typami różnych zapachów: pobudzających, ostrzegawczych, relaksujących lub wywołujących nieprzyjemne reakcje;
- przestrzeganie przepisów prawnych, rozporządzeń i dyrektyw określających możliwość stosowania różnych składników ze względu na bezpieczeństwo dla zdrowia człowieka i ochronę środowiska.
|